Ψυχολογία #3 ……Thinspiration……

Ζούν ανάμεσα μας….είναι δίπλα μας και μας χτυπάνε την πόρτα!!!! Πάλι θα σας κάνω να σκιαχτείτε σήμερα, και ιδιαίτερα οι μαμάδες των κοριτσιών …..αλλά μη νομίζετε ότι δεν συμβαίνει και στα αγόρια, εκεί βέβαια τα ποσοστά είναι πολύ μικρά. Αφορμή για το σημερινό κομμάτι μου έδωσε η κόρη μου. Κάποια στιγμή μες το Σαββατοκύριακο βλέποντας μία lifestyle εκπομπή στην τηλεόραση άκουσε για μία σελίδα στο διαδίκτυο….. Και το όνομα αυτής ‘Τhinspiration’…..τα τραγούδια του κειμένου είναι pro-ana (θα καταλάβετε διαβάζοντας παρακάτω), εκτός απο τα δύο τελευταία….

Και αυτή τη φορά ευχαρίστησα τον εαυτό μου για τη σχέση που έχω με τη κόρη μου, αλλά και για την απόφαση μου να μην παρατήσω τις σχέσεις μου με τον υπολογιστή …..κάθισα, έψαξα, διάβασα και φυσικά μίλησα μαζί της. Καινούργια μόδα της εποχής που προωθείται ιδιαίτερα μέσω διαδικτύου. Και τι σημαίνει αυτό????

Ας το πάρουμε από την αρχή…..υπάρχουν δύο καινούργιες ορολογίες, η pro-ana και η pro-mia. Η pro-ana, αναφέρεται στη προώθηση της διατροφικής διαταραχής της νευρικής ανορεξίας, ενώ η pro-mia αναφέρεται στη προώθηση της νευρικής βουλιμίας. Οι οργανισμοί pro-ana ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ως μη-κριτικό περιβάλλον για τους ανορεξικούς, ότι είναι ένα μέρος όπου μπορούν να στραφούν για υποστήριξη, για  να μιλήσουν για την ασθένεια τους και για να βοηθήσουν αυτούς που έχουν επιλέξει την ανάρρωση ….κάποιοι βέβαια από αυτούς τους οργανισμούς αρνούνται να δεχθούν τη νευρική ανορεξία ως ψυχική ασθένεια, και ισχυρίζονται ότι είναι μία ‘επιλογή στυλ ζωής’, το οποίο θα έπρεπε να είναι σεβαστό από τους γιατρούς και την οικογένεια!!!!

Οι γιατροί που ασχολούνται με τις διατροφικές διαταραχές, έχουν προσέξει ότι οι ασθενείς σε ανάρρωση, τείνουν να κάνουν κλειστές ομάδες μεταξύ τους για συναισθηματική υποστήριξη και επικύρωση.

Μια τέτοια προάσπιση έχει ακμάσει στο Διαδίκτυο, κυρίως μέσω σφιχτοδεμένων ομάδων υποστήριξης, οι οποίες επικεντρώνονται σε διάφορα φόρουμς, και πιο πρόσφατα εμφανίστηκαν και στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως Tumblr, Xanga, LiveJournal, Facebook, MySpace. Αυτές οι ομάδες συνήθως είναι μικρές, ευάλωτες, ημι-κρυμμένες και χαρακτηρίζονται από συχνές μετακινήσεις. Έχουν συντριπτικά γυναικείο αναγνωστικό κοινό και συχνά είναι τα μόνα διαθέσιμα μέσα στήριξης για τις κοινωνικά απομονωμένες ανορεξικές. Τα μέλη αυτών των ομάδων μπορεί να :

–           Υποστηρίζουν την ανορεξία ή τη βουλιμία
–           Μοιράζονται δραστικές δίαιτες και τεχνικές, αλλά και συνταγές
–           Συμβουλεύουν ο ένας τον άλλο και δίνουν ιδέες για κοινωνικά αποδεκτές δικαιολογίες αποφυγής του φαγητού, π.χ. χορτοφαγία
–           Συναγωνίζονται μεταξύ τους στο χάσιμο βάρους, ή νηστεύουν παρέα σε μοναχικά μέρη
–           Μιζεριάζουν παρέα αν τυχόν σπάσουν τη νηστεία τους
–           Συμβουλεύουν ως προς την καλύτερη πρόκληση εμετού ή πώς να χρησιμοποιήσουν καθαρτικά ή εμετικά
–           Δίνουν συμβουλές πως θα μπορέσουν να κρύψουν την απώλεια βάρους από τους γονείς και τους γιατρούς
–           Μοιράζονται πληροφορίες για τη μείωση των παρενεργειών της ανορεξίας
–           Δημοσιεύουν το βάρος τους, τις σωματικές τους μετρήσεις, λεπτομέρειες της δίαιτας τους ή ακόμη και φωτογραφίες τους για να δημιουργήσουν θετικό κλίμα και αποδοχή.
–           Προτείνουν τρόπους για να αγνοήσουν την πείνα τους

Όλες αυτές οι ιστοσελίδες έχουν πολύ δημοφιλή μπλόγκς και φόρουμς. Τα μέλη ψάχνουν παρέα και δημοσιεύουν τις καθημερινές τους συνήθειες ή υπερηφανεύονται για τα προσωπικά τους κατορθώματα απώλειας βάρους. Αυτές οι ομάδες από τη μια είναι πολύ φιλικές στα άτομα που έχουν το πρόβλημα, και από την άλλη είναι και πολύ καχύποπτες στους νεοφερμένους ….

Και στο προκείμενο τώρα…..  Οι ιστοσελίδες pro-ana χαρακτηρίζονται από thinspiration (thinspo) : δηλαδή μονταρισμένες εικόνες ή βίντεο αδύνατων γυναικών, συχνά διάσημων, που είναι είτε απλά αδύνατες ή τόσο αδύνατες που φαίνονται τα κόκκαλα τους. Οι υπέρμαχοι ανορεξικοί μπλόγκερς, τα μέλη των φόρουμ και τα μέλη των ομάδων κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύουν Thinspiration για να παρακινήσουν ο ένας τον άλλον σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Βέβαια υπάρχουν και αντίθετου στυλ εικόνες, υπάρχουν εικόνες λιπαρών φαγητών ή υπέρβαρων ατόμων, για να προκληθεί αηδία. Υπάρχει σημαντική αμφισβήτηση μεταξύ υποστηρικτών και μη-υποστηρικτών του Thinspiration.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ‘δοξάζει’ τις διατροφικές διαταραχές, ενώ άλλοι επιμένουν ότι αυξάνει την ευαισθητοποίηση. Το Thinspiration μπορεί επίσης να πάρει τη μορφή εμπνευσμένων φράσεων ή αποσπασμάτων ή ακόμη και συλλογές στίχων από δημοφιλή τραγούδια ή ποιήματα. Το Thinspiration έχει συχνά μια γεύση πνευματική-ασκητική, αναφερόμενο στη νηστεία μέσω μεταφορών σωματικής καθαρότητας και αναφερόμενο στο φαγητό μέσω μεταφορών και νύξεων για αμαρτία και διαφθορά. Επίσης αναφερόμενο στην αδυναμία μέσω αγγελικών εικόνων και αγγελικών πτήσεων. Και φυσικά υπάρχουν και οι ανάλογες παραινέσεις, όπως το ‘Σύμβολο της Πίστεως των Ana’ ή ‘Οι Εντολές της Ισχνότητας’ ….ένα κάτι σαν το ‘Πιστεύω’ της Εκκλησίας μας ή τις ’10 Εντολές’!!!! …..ένα μόνο σας λέω, κυκλοφορούν ανάμεσα μας από το 2003 παρακαλώ!!!! (πηγή Βικιπαίδεια-μετάφραση δική μου)

Πιστεύω ότι πήρατε μία γεύση….το άρθρο της Βικιπαίδεια έχει και άλλες λεπτομέρειες αλλά νομίζω ότι κάλυψα τα πιο σημαντικά. Τρομακτικό, εεεεε …..οι έρευνες σχετικά με τις συγκεκριμένες σελίδες δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά, με ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια…. εκεί που τρόμαξα ήταν όταν διάβασα ότι δίνουν συμβουλές πως θα αποκρύψετε την απώλεια βάρους από τους γονείς και τους γιατρούς. Το βιβλίο που είχε μεταφράσει και κυκλοφορεί και στη χώρα μας, το είχε γράψει μία γιατρός που η κόρη της υπέφερε από νευρική ανορεξία και έδειξε στον αναγνώστη πόσο δύσκολο είναι να την πολεμήσεις.

Ευτυχώς η κόρη μου δεν είναι θύμα αυτής της αρρώστιας, γιατί περί αρρώστιας πρόκειται. Ευτυχώς που μιλάμε !!!!! που έχουμε δημιουργήσει τέτοια σχέση και μπορούμε να μιλάμε για διάφορα θέματα και έτσι μαθαίνει και αυτή από μένα, αλλά μαθαίνω και εγώ διάφορα από αυτήν.

Πρίν κάποια χρόνια παραλίγο θα την πατούσα εγώ…είχα χάσει το ενδιαφέρον μου για το φαγητό – τώρα πως γίνεται Ταύρος και να χάσει το ενδιαφέρον για το φαγητό, δεν ξέρω – έτυχε όμως. Ήθελα και έπρεπε να αδυνατίσω, αλλά από κάποιο σημείο και έπειτα άρχισαν να φεύγουν τα κιλά χωρίς να το καταλαβαίνω. ‘Όχι ότι δεν έτρωγα…απλά έτρωγα για να επιβιώσω, δεν μου έκανε καμία αίσθηση. Τον κώδωνα του κινδύνου μου έκρουσε η μητέρα μου ….όχι της είπα, αλλά το σκέφτηκα σοβαρά και άρχισα παχυντική δίαιτα ….να πώ την αλήθεια ψιλοτρόμαξα γιατί δεν είχα τέτοιες διαθέσεις…. Από τότε 2005-6, βάζω δύο με τρία κιλά το χρόνο, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξαναβάλω όλα τα κιλά που είχα χάσει και να πρέπει να ξανακάνω δίαιτα ……έλα όμως που στην ηλικία μου δεν χάνονται τα κιλά!!!!!

Σοβαρά τώρα…. Πάντα πιστεύω στην ενημέρωση, την πρόληψη και την κουβέντα …… εμένα με ενδιαφέρει τα παιδιά μου αλλά και εμείς να είμαστε γεροί και δυνατοί και χαρούμενοι ….να μη πέσουν σε τέτοιες λούμπες και να μη παραμυθιάζονται με διάφορες βλακείες……για αυτό το λόγο παρακάτω θα βρείτε δύο ενημερωτικούς συνδέσμους σχετικά με την νευρική ανορεξία και βουλιμία και τα συμπτώματα και τις παρενέργειες τους…..αλλά και έναν ακόμη σύνδεσμο για να δείτε μία από τις σελίδες που αναφέρεται το κείμενο….

http://www.stress.gr/disorder.php?id=22

http://www.medvoi365.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=665:2008-12-01-13-50-12&catid=40:2008-09-21-09-10-54&Itemid=59

http://dailydoseofthinspiration.tumblr.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s