Bullying…..ή Νταηλίκι επι το ελληνικότερον…..

 

Από ότι είδα, τις τελευταίες μέρες αναθερμάνθηκε το θέμα του Bullying….και ειδικότερα στα σχολεία. Εδώ θα σας πώ τη δική μου γνώμη, από ότι βλέπω και ακούω η ίδια, αλλά και από τα παιδιά μου…. Ας δούμε πρώτα όμως τι σημαίνει ο όρος Bullying….(πηγή Ελληνικό λήμμα της Βικιπαίδειας)

Το νταηλίκι (τουρκική: dayılık) είναι μια μορφή κακοποίησης, πιο συγκεκριμένα εκφοβισμού ή εξαναγκασμού. Αυτή συνεπάγεται περιοδικά επαναλαμβανόμενες πράξεις που σκοπό έχουν την επιβολή ενός ατόμου ή μιας ομάδας πάνω σε ένα άλλο άτομο ή ομάδα, επομένως μια «ανισορροπία δυνάμεων». Η εν λόγω ανισορροπία μπορεί να είναι κοινωνική ή/και σωματική. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος. Το νταηλίκι αποτελείται από τρία βασικά είδη κακοποίησης – συναισθηματικήλεκτική και σωματική. Συνήθως, πρόκειται για ανεπαίσθητες μεθόδους εξαναγκασμού όπως η ψυχολογική χειραγώγησηΤο νταηλίκι κυμαίνεται από την απλή μορφή εκφοβισμού σε πιο σύνθετες μορφές, στις οποίες ο νταής ενδέχεται να έχει έναν ή και περισσότερους «υπαρχηγούς» που μπορεί να φαίνεται να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τον «αρχι-νταή» στις δραστηριότητές του. Το νταηλίκι στο σχολικό ή εργασιακό χώρο αναφέρεται και ως ομότιμη κακοποίηση. Το νταηλίκι μπορεί να προκύψει σε οποιοδήποτε περιβάλλον στο οποίο ανθρώπινα όντα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτό περιλαμβάνει το σχολείο, την εκκλησία, την οικογένεια, το χώρο εργασίας, το σπίτι και τις γειτονιές. Είναι ακόμη ένας παράγοντας ώθησης στη μετανάστευση. Ο εκφοβισμός είναι δυνατό να λαμβάνει χώρα μεταξύ κοινωνικών ομάδων, κοινωνικών τάξεων και ακόμη και μεταξύ χωρών (υπερβολική εθνικοφροσύνη, σοβινισμός). Σε διεθνή κλίμακα, πλασματική ή πραγματική ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ των εθνών, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υπογεγραμμένης συνθήκης μεταξύ κρατών, παρατίθενται συχνά ως μία από τις κύριες αιτίες τόσο του Α΄ παγκόσμιου πολέμου όσο και του Β΄ παγκόσμιου πολέμου. Για να το θέσουμε πιο απλά, ιστορικά και υπό αυτή την οπτική γωνία, το νταηλίκι σε διεθνές επίπεδο οδήγησε σε τουλάχιστον δύο πολύ μεγάλους και δαπανηρούς διεθνείς πολέμους.

 

Εγώ θα μείνω στο σημείο που λέει ότι το ‘Νταηλίκι’ αποτελείται από τρία βασικά είδη κακοποίησης – συναισθηματική, λεκτική και σωματική….. Η συναισθηματική βία νομίζω ότι είναι η πιο υποχθόνια….γιατί δεν παρουσιάζει εμφανή σημάδια στο άτομο που την υφίσταται. Οπότε και είναι δυσκολότερο να την αναγνωρίσεις και να μπορέσεις να βοηθήσεις το άτομο που την υφίσταται…. Η λεκτική και η σωματική είναι πιο εμφανής…αρκεί βέβαια το άτομο που υποφέρει να μιλήσει….να πεί ότι τον/την παρενοχλούν λεκτικά ή και σωματικά – θα μου πείτε η σωματική βία φαίνεται …..όχι πάντα, θα σας πώ εγώ….υπάρχουν χτυπήματα που δεν δημιουργούν σημάδια.

Ας ασχοληθούμε περισσότερο με το θέμα των παιδιών, γιατί υποτίθεται ότι εμείς σαν ενήλικες μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας (???) …..Στο σχολείο υπάρχει περίπτωση εκτός των παιδιών μεταξύ τους να γίνεται και από δασκάλους ή καθηγητές  προς τα παιδιά….. Θυμηθείτε κάποιες από τις κουβέντες των παιδιών σας, είτε μεταξύ τους είτε προς εσάς….ο δάσκαλος σήμερα μου είπε ότι είμαι χαζός και ότι δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνω τα κλάσματα μετά από τόσες φορές που τα εξήγησε….και άντε τώρα να πείσεις το πιτσιρίκι ότι δεν είναι χαζό – του τα εξηγείς εσύ και τα καταλαβαίνει – και να το πείσεις να ξανασηκώσει το χέρι για να πεί το μάθημα ή να ρωτήσει κάτι που δεν καταλαβαίνει!!!! Άντε αυτό είναι λίγο (?) χοντρό. Μπορεί όμως να θέλεις να πείς μάθημα και να σε κοιτάει ειρωνικά ο καθηγητής ….σαν να σου λέει, τι να μας πείς και σύ….ή να πείς το μάθημα και να σε ειρωνευτεί μετά, άσχετα αν τα είπες σωστά. Επίσης μπορεί και να σε αγνοεί επιδεικτικά….να σε διορθώνει κοροϊδευτικά …..να λέει χοντροκομμένα αστεία είς βάρος σου …..όλα αυτά και πολλά ακόμη, επιδρούν πολύ αρνητικά στον συναισθηματικό κόσμο ενός πιο ευαίσθητου παιδιού.

Και αυτό το ‘πιο ευαίσθητο παιδί’ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποστεί Bullying και από τους συμμαθητές του. Ξεκινάει σιγά-σιγά από τις πρώτες (!) τάξεις του δημοτικού και κορυφώνεται στην εφηβεία. Με τη μάσκα της πλάκας και της μαγκιάς(πιο επιρρεπή τα αγόρια) …εεεεε, τι άντρας είσαι αν δεν κάνεις αυτό…..παρασέρνουν και τους υπόλοιπους. Ξεκινάνε με ψευτομαγκιές και πλάκες με ‘υποκοριστικά’…. και καταλήγουν να δημιουργούν ομάδες και να παρενοχλούν αυτούς που δεν γουστάρουν….και από τις ομάδες του δημοτικού δημιουργούνται οι συμμορίες του γυμνασίου και πάει λέγοντας…..Ο μεγαλύτερος προς το μικρότερο, ο ψηλότερος στον πιο κοντό, ο αδύνατος στον χοντρούλη, ο λεφτάς στον φτωχό…..και όχι φυσικά για σημαντικούς λόγους ….έτσι απλά γιατί τους ‘την κάπνισε’….για να κάνουμε πλάκα ρε μαλάκες!!!!  Όχι ότι και τα κορίτσια πάνε πίσω ….μέσω του κουτσομπολιού και των μισόλογων, των μεταξύ τους ψιθύρους κοιτώντας το ‘θύμα’ από μακριά ….της απομόνωσης του ‘θύματος’. Πολλές φορές είναι χειρότερες και από τα αγόρια….. Έτσι ξεκινάει ….ναι από το δημοτικό ….και χειροτερεύει στο γυμνάσιο ….συναισθηματικά στην αρχή ….και μετά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξελιχθεί λεκτικά και σωματικά. Και φυσικά το παιδί που έχει υποστεί Bullying ….αύριο-μεθαύριο θα γίνει και αυτός Bully (θύτης)….

Αν κάποιο αγόρι είναι λίγο πιο ευαίσθητο και ήσυχο και δεν ενδιαφέρεται για μαγκιές ….θα το πούν ότι είναι ‘αδελφή’ και θα κοιτάξουν πώς να το κατατρομάξουν ….κάνοντας χοντροκομμένες πλάκες εναντίον του. Το κορίτσι αν είναι ήσυχο και ντροπαλό και μαζεμένο ….θα το αποκαλέσουν τουλάχιστον ‘σνόμπ’ και θα την κοιτάνε από μακριά και θα την κουτσομπολεύουν και θα την απομονώσουν ακόμη χειρότερα ….αλλά φυσικά και σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να φερθούν πιο χοντροκομμένα. Αν και τα κινητά είναι απαγορευμένα στα σχολεία, τίποτα δεν εμποδίζει τους bullies να μπούν στις τουαλέτες και μετά να εκβιάσουν τα θύματα τους….Και αν το θύμα αντιδράσει ….η κακοποίηση θα συνεχιστεί και εκτός σχολείου ….και εκεί είναι χειρότερα τα πράγματα ….η λεκτική ή συναισθηματική βία, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει σωματική…..

Αλήθεια μήπως θα έπρεπε να υπάρχουν ψυχολόγοι στα σχολεία ….μονίμως ….μήπως θα έπρεπε να γίνεται ‘ψυχολογικό προφίλ’ αυτών των παιδιών …να δούμε τι προβλήματα έχουν – γιατί δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά – και αν μπορούμε να τα βοηθήσουμε….Όσο μπορείτε μιλάτε με τα παιδιά σας ….μήπως τυχόν, ανάμεσα σε όλες τις κουβέντες καταλάβετε κάτι ….για να μπορέσετε να τα βοηθήσετε αν χρειαστεί. Τόσα χρόνια με τα παιδιά – και με τον μικρό, τώρα αρχίζει να γίνεται πιο έντονο το θέμα ‘μαγκιά’ – και τα δικά μου και των φίλων μας, στους συλλόγους γονέων, στις βόλτες, στο μπαλκόνι…..βλέπω και ακούω πολλά ….όπου μπορώ να μιλήσω, μιλάω με την ελπίδα να με ακούσουν ….ας κάνουμε τουλάχιστον κάτι από μόνοι μας, ο καθένας στο σπίτι του ….γιατί δεν μας φτάνουν όλα τα καθημερινά μας προβλήματα ….μην έχουμε και άλλα. Για να μην έχουμε συλλήψεις επειδή αυτό που έκαναν στο συμμαθητή τους αποδείχτηκε επικίνδυνο και χτύπησε …..ή να μην έχουμε αυτοκτονίες ……

Advertisements

One thought on “Bullying…..ή Νταηλίκι επι το ελληνικότερον…..

  1. Reblogged this on Olga's Everyday Diary and commented:

    Με όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, θυμήθηκα ότι είχα διαβάσει και είχα ασχοληθεί και εγώ με το θέμα του Bullying. Με πιο απλό τρόπο, με πολύ απλά παραδείγματα ως προς το πως μπορεί να ξεκινήσει αυτός ο ‘γολγοθάς’ για αυτά τα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα από τα υπόλοιπα. Αυτά είναι λίγα λόγια για ένα πολύ μεγάλο και πολύπλοκο θέμα!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s