Productivity multitasking ……βαρύγδουπο….δεν νομίζω…..

Διάβασα ένα άρθρο σχετικά με την πολύ-απασχόληση ή υπερ-απασχόληση (multitasking) του εγκεφάλου και κατάλαβα γιατί δεν μπορώ να συγκεντρωθώ και να κάνω μία δουλειά ολοκληρωμένη και το πιο βασικό…στην ώρα της!!!!!  Βέβαια, είχα ήδη αρχίσει να το αντιλαμβάνομαι…..αυτά που διάβασα μου το επιβεβαίωσαν απλώς….. (αναφερόμαστε στην πολύ-απασχόληση του εγκεφάλου όταν είμαστε μπροστά στον υπολογιστή)

Κάθε πρωί που ξυπνάω, δεν έχουν περάσει 5 λεπτά….ούτε τον καφέ μου δεν έχω πιεί βρέ αδερφέ…..και αρχίζει το μυαλό και τρέχει πέρα δώθε, σαν τα κουτάβια που πρωτοπάνε βόλτα και δεν ξέρουν που να μυρίσουν και πάνε μια από δώ και μια από κεί….τι θαυμαστό, αλλά και τι φριχτό πράγμα είναι αυτό το ανθρώπινο μυαλό…..

Από τη μια γυρνάς και βλέπεις το σπίτι και σκέφτεσαι τι δουλειές έχεις να κάνεις…από την άλλη ονειρεύσαι κάποια πράγματα ή δουλειές που θα ήθελες να κάνεις στο σπίτι σου ….απο την άλλη σκέφτεσαι τι λογαριασμούς έχεις να πληρώσεις…..αρχίζεις να αναθεματίζεις την εφορία και το κράτος ….και ανάμεσα σε όλα αυτά, πάς το σκύλο βόλτα, πληρώνεις λογαριασμούς, ψωνίζεις, πίνεις καφέ, ακούς ραδιόφωνο, ψάχνεις καμιά ιδέα για να γράψεις …..και η ώρα περνάει !!!! και δεν σου φτάνουν οι ώρες της μέρας!!!!….. Θα κατέβεις επιτέλους στον υπολογιστή για να τελειώνεις και μια ώρα αρχύτερα, μπάς και πάς και για κανένα μπάνιο στη θάλασσα ή μπορέσεις να διαβάσεις μερικά από αυτά τα βιβλία που περιμένουν στη βιβλιοθήκη ???? Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι αυτό δεν είναι multitasking, αυτό είναι υπερφόρτιση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να μην κάνεις τίποτα, αλλά και ‘χρονοστρίψιμο’ (procrastination) ή ‘χρονοκαθυστέρηση’, ή όπως αλλιώς σας βολεύει…..

Δεν έχετε ζηλέψει πολλές φορές ανθρώπους που καταφέρνουν πολλά μέσα σε μία μέρα???? Και σκέφτεστε, εγώ γιατί δεν μπορώ να το κάνω???? Τόσο χαζή ή τόσο αργή είμαι???? Μπορείς να το κάνεις !!!! αρκεί να οργανωθείς σωστά…..  Θυμάσαι τι κάνεις όταν ανοίγεις τον υπολογιστή???? Ανοίγεις  τα μέιλ (τουλάχιστον 2 γραμματοθυρίδες) για να δείς τα μηνύματα σου και αν υπάρχει καμιά δουλειά…… ανοίγεις το Φεισμπούκι, για να μιλήσεις με φίλους αλλά και να δείς μήπως βρείς τίποτα ωραίο για το μπλόγκ – μια έξυπνη ατάκα, μία αστεία ανάρτηση, ένα ποιήμα, κάποιο τραγούδι, κάποια ανάμνηση (αν θυμάστε είναι και δικό σας μπλόγκ, και η δική σας φωνή….μήν με ταλαιπωρείτε λοιπόν αφήνοντας με να ψάχνω με τις ώρες, στείλτε τίποτα κατευθείαν σε μένα!!!!) …. ανοίγεις το Γιουτούμπι, για να βρείς τραγούδια που θέλεις να κατεβάσεις, αλλά και για να βρείς τραγούδια για το μπλόγκ …… ανοίγεις άλλο πρόγραμμα για να ακούς ραδιόφωνο …… ανοίγεις το wordpress για το ελληνικό μπλόγκ…… ανοίγεις το blogger για το αγγλικό μπλόγκ …… ανοίγεις τις βιβλιοθήκες της μουσικής για να ετοιμάσεις και καμιά λίστα για την εκπομπή….και άντε βρέ, ανοίγεις και το word για να γράψεις ή να μεταφράσεις …… Ούφ, κουράστηκε ήδη ο υπολογιστής!!!!

Και μετά αρχίζεις να περνάς από το ένα στο άλλο …..μην τυχόν και χάσεις τίποτα ….και εκεί που γράφεις …..εκεί θυμάσαι ότι χθές είχες δεί ένα μέιλ που είχε κάτι ενδιαφέρον, και ξεκινάς να το διαβάζεις ….ξαφνικά θυμάσαι ότι στο άλλο μέιλ έπρεπε να απαντήσεις για κάτι δουλειές ….ενδιάμεσα ακούς ένα τραγούδι που σου αρέσει….ψάχνεις στη μουσική να δείς αν το έχεις….. φτου, δεν το έχουμε, άντε ψάχνε στο Γιουτούμπι τώρα, και τι διασκευή ήταν αυτή, άντε τώρα να τη βρώ …..είσαι τυχερή και το βρίσκεις γρήγορα, αλλιώς μετά από μισάωρο τουλάχιστον ψάξιμο, στέλνεις μήνυμα στο σταθμό να σου πούν πιο είναι για να το βρείς και να το κατεβάσεις με την ησυχία σου….. μετά, αφού τελειώσεις ….το γράψιμο, τη μετάφραση, τη δουλειά που πρέπει να κάνεις ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ….αλλά, βλέπεις ανάμεσα στις ανοιχτές σελίδες ότι έχει έρθει μήνυμα στο Φειςμπούκι ….έεεε, να μην απαντήσεις, ντροπή είναι!!!! Επι τη ευκαιρία, δές και τις καινούργιες αναρτήσεις …… ΣΤΑΜΑΤΑ, αυτό είναι το multitasking!!!! Δεν γίνεται να ζαλίζεις το μυαλό σου κατ’ αυτόν τον τρόπο….. και να αισθάνεσαι όμορφα και ότι κάτι κάνεις, νομίζεις ότι τα καταφέρνεις με πολλά και είσαι ‘ουάου’, αλλά τελικά δεν καταφέρνεις τίποτα ….. το αποδεικνύουν και έρευνες – αλλά τώρα δεν θα σας πρήξω με τις έρευνες….. δεν θα σε βοηθήσει καθόλου, μα καθόλου να τελειώσεις όλες αυτές τις δουλειές που έχεις να κάνεις…..δεν μπορεί, παιδί μου, το μυαλό σου να συγκεντρώνεται από τη μία στο άρθρο που διαβάζεις, μετά από δύο λεπτά στις προσφορές που έχεις να κάνεις, μετά να ψάχνεις το τραγούδι που άκουσες και επειδή δεν το βρίσκεις, και με τα νεύρα τσατάλια να προσπαθείς να συγκεντρωθείς να γράψεις ή να μεταφράσεις …… μπορείς όμως να σηκωθείς ενδιάμεσα να κάνεις τσιγάρο και μετά ξαφνικά αντί να γυρίσεις να συνεχίσεις αυτό που έγραφες, να αρχίσεις να καθαρίζεις…… Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδώσεις σωστά και στην ώρα σου (!) κατ’ αυτόν τον τρόπο…..οπότε πρέπει να σταματήσεις ΤΩΡΑ…. Δεν μπορείς να χωρίζεις τον εγκέφαλο σου σε χίλια κομμάτια και μετά να τον ξανασυναρμολογείς…..κάποια στιγμή θα διαλυθεί το πάζλ και θα ‘καεί’ τελείως…..

Τι μπορείς να κάνεις???? Να ζοριστείς, να βάλεις τον κώλο σου κάτω, και να κάνεις μία μία τις δουλειές…… όσο και να μην ακολουθείς τις λίστες με το τι έχεις να κάνεις την άλλη μέρα…..δύο είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνεις :

–           Το προηγούμενο βράδυ να κάνεις μία λίστα με τις αυριανές δουλειές, βάλε αστεράκια στα πλέον σημαντικά, και γράψε και λίγες ιδέες (μπορείς να κυκλοφορείς με ένα μπλοκάκι και αν σου έρθει κάποια καλή ιδέα, να τη σημειώνεις) ….οπότε την άλλη μέρα θα έχεις να την αναπτύξεις

–           Και το πιο σημαντικό…..ανοίγοντας τον υπολογιστή, δεν χαζολογάς …. ξεκινάς πρώτα από το πιο σημαντικό …. Το τελειώνεις, το κλείνεις ….μετά ανοίγεις άλλη δουλειά ….ένα – ένα….. ανοίγεις τελειώνεις κλείνεις …..ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΣΟΥ !!!!!!!!!!!!!

Ελπίζω να σας βοήθησα ….αν αντιμετωπίζετε και εσείς το ίδιο πρόβλημα …..εγώ αποφάσισα να το δοκιμάσω ….γιατί αλλιώς η καθυστέρηση πάει σύννεφο ….. Καλησπέρα σας …….. ΑΑαααα, ξέχασα, η μουσική βοηθάει συνήθως, αλλά αν ακούς Ιμάτζιν και το ‘Σκύλο’ να φωνάζει ‘Θανάςςςς’ ….δεν νομίζω ότι βοηθάει !!!!

Advertisements

One thought on “Productivity multitasking ……βαρύγδουπο….δεν νομίζω…..

  1. Reblogged this on Olga's Everyday Diary and commented:

    Υποφέρω….υποφέρω…..απο τη συγκεκριμένη αρρώστια!!!!
    Όταν το έγραφα ήταν η εποχή που ο ‘Σκύλος’ Στάθης Παναγιωτόπουλος φώναζε όπου και να βρισκόταν ΘΑΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ……και απορώ με τον εαυτό μου πως κατάφερα και το τελείωσα. Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να το μεταφράσω για το αγγλικό μπλόγκ…..τι άκουσα λέτε όταν κόντευα να το τελειώσω…..ΘΑΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ Χρόνια Πολλά !!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s